Lila-fehér utánpótlás nevelés a múltban

1955-ben nem csak a felnőtt csapat története kezdődött meg, de az újpesti jégkorong utánpótlás-nevelésé is. A bajnokság kezdetén Szamosi Ferenc már erről is beszélt az újságíróknak: “Felállítottuk ifjúsági csapatunkat, amely benevezett a bajnokságra, és ha késve is, de le fogja játszani valamennyi mérkőzését. Az ifjúsági csapat tagjait az általunk pártfogolt József Attila Gimnáziumból, továbbá a Műjégpályán, a közönség soraiban korcsolyázgató srácok közül emeltük ki. Mintegy húsz fiú tagja már ifjúsági keretünknek, most igyekszem közülük kihozni a bajnokságban induló csapatot.”

A fentiek tükrében az 1955. december elején megrendezett Ifjúsági Béke Kupa küzdelmeiben még nem is vettek részt a lila-fehér fiatalok, ám az 1956 januárjától induló hat csapatos bajnokságban már igen. Sajnos az első utánpótlás idényre vonatkozó adatok egyelőre igencsak hiányosak, de annyi bizonyosan kijelenthető, hogy Szamosi Ferenc mellett a csapat másik két nagy öregje, Hircsák István és Bán József is kivette a részét a fiatalok oktatásából.

Sajnos az is bizonytalan egyelőre, hogy mikor került sor az első lila-fehér utánpótlás mérkőzésre. Jegyzőkönyvek nem maradtak fenn, a Népsport tudósításai pedig kifejezetten ellentmondásosak ez ügyben. A jelenleg kinyerhető adatok szerint az első négy mérkőzés időpontja a következő volt:

1956. január 12., csütörtök, Budapesti Dózsa – Budapesti Kinizsi, 16:00

1956. január 17., kedd, Budapesti Dózsa – Budapesti Törekvés, 19:00

1956. január 31., kedd, Budapesti Szikra – Budapesti Dózsa, 17:30

1956. február 2., csütörtök, Budapesti Vörös Meteor – Budapesti Dózsa, 16:00

Igen ám, de a február 2-án megjelent Népsportban közölt bajnoki táblázat szerint az újpestiek még egyetlen mérkőzést sem játszottak le.

A folytatásban viszont már eredményeket is prezentál a sajtó, igaz csupán három mérkőzés erejéig. A formálódó csapat, a jégkoronggal többségében éppen csak ismerkedő játékosokkal 6-0, 9-0 és 4-0 arányú vereségeket szenvedett a Meteor, az Építők és a Kinizsi csapataitól.

Az első torna, ahol teljes egészében rekonstruálható az újpesti fiatalok szereplése, az az 1956. márciusában megrendezett Ifjúsági Millenáris Kupa. A lila-fehérek a Meteortól 5-1, a Kinizsitól 4-3, az Építőktől 13-0, míg a Törekvés csapatától 4-0 arányban kaptak ki, a Népsport mégis fontosnak tartotta kiemelni, hogy az indulás óta az újpesti fiatalok szemmel láthatóan is sokat fejlődtek. És hogy kik voltak a csapat tagjai? Sajnos a teljes névsort jelenleg nem lehet összeállítani, de az biztos, hogy a kapuban Pásztor Pál és Vedres Mátyás már ott pallérozódtak, míg a mezőnyben Palotás József, Molnár II Tibor, Hajek Péter, Dudar Imre neve csenghet ismerősen a csapat történetét jól ismerő szurkolók körében. Rajtuk kívül még a Kopácsi, Csordás és Matus vezetéknevek tűnnek fel a sajtó által közölt rövid tudósításokban.

Újpest – Ferencváros ifjúsági mérkőzés jelenetei a Millenáris Kupából. Jobbra: Csordás három góljából az egyik. Balra: Hajek Péter helyzetben. (Forrás: Hajek család archívuma)