Lila-fehér utánpótlás nevelés a múltban

1955-ben nem csak a felnőtt csapat története kezdődött meg, de az újpesti jégkorong utánpótlás nevelésé is. A bajnokság kezdetén Szamosi Ferenc már erről is beszélt az újságíróknak: “A játékoskeret tekintetében természetesen nagyon nehéz a helyzetünk. Nem nyúlhatunk rögtön a fiatalítás eszközéhez, hiszen csak most alakultunk meg, játékosainkat készen kaptuk a többi sportkörtől. Máris megtettünk azonban mindent, hogy egy-két év múlva ne legyenek ilyen gondjaink. Felállítottuk ifjúsági csapatunkat, amely benevezett a bajnokságra, és ha késve is, de le fogja játszani valamennyi mérkőzését. Az ifjúsági csapat tagjait az általunk pártfogolt József Attila Gimnáziumból, továbbá a Műjégpályán, a közönség soraiban korcsolyázgató srácok közül emeltük ki. Mintegy húsz fiú tagja már ifjúsági keretünknek, most igyekszem közülük kihozni a bajnokságban induló csapatot.”

A fentiek tükrében az 1955. december elején megrendezett Ifjúsági Béke Kupa küzdelmeiben még nem is vettek részt a lila-fehér fiatalok, ám az 1956 januárjától induló hat csapatos bajnokságban már igen. Sajnos az első utánpótlás idényre vonatkozó adatok egyelőre igencsak hiányosak, de annyi bizonyosan kijelenthető, hogy Szamosi Ferenc mellett a csapat másik két nagy öregje, Hircsák István és Bán József is kivette a részét a fiatalok oktatásából.

1955-1956

Sajnos egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mikor került sor az első lila-fehér utánpótlás mérkőzésre. Jegyzőkönyvek nem maradtak fenn, a Népsport tudósításai pedig kifejezetten ellentmondásosak ez ügyben. A jelenleg kinyerhető adatok szerint az első négy mérkőzés időpontja a következő volt:

1956. január 12., csütörtök, Budapesti Dózsa – Budapesti Kinizsi, 16:00

1956. január 17., kedd, Budapesti Dózsa – Budapesti Törekvés, 19:00

1956. január 31., kedd, Budapesti Szikra – Budapesti Dózsa, 17:30

1956. február 2., csütörtök, Budapesti Vörös Meteor – Budapesti Dózsa, 16:00

Igen ám, de a február 2-án megjelent Népsportban közölt bajnoki táblázat szerint az újpestiek még egyetlen mérkőzést sem játszottak le.

Az viszont kideríthető a lapszámból, hogy aznap Bp. Vörös Meteor – Bp. Dózsa ifjúsági mérkőzést rendeztek a Millenárison, ám az eredmény ezúttal is homályban maradt, ahogy jelenleg a február 7-i Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi összecsapás eredménye sem ismert. E téren az első információ február közepéről származik, amikor a srácok ismét a Bp. Vörös Meteor ellen játszottak és 6-0 arányú vereséget szenvedtek, míg a március 7-én lejátszott Bp. Építők elleni találkozót a kék-fehérek nyerték 9-0-ra. A bajnokságról jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre több adat.

Az első torna, ahol teljes egészében rekonstruálható az újpesti fiatalok szereplése, nem más, mint az 1956. márciusában megrendezett Ifjúsági Millenáris Kupa. A lila-fehérek a Bp. Törekvéstől 4-0 (március 10.), a Bp. Vörös Meteortól 5-1 (március 13., gólszerző Matus), a Bp. Kinizsitől 4-3 (március 17., gólszerző: Csordás 3), míg a Bp. Építőktől 12-0 (március 18.) arányban kaptak ki. A csapat értelemszerűen az utolsó, azaz ötödik helyen zárta a tornát 4-25-ös gólaránnyal. A vereségek ellenére a Népsport mégis fontosnak tartotta kiemelni, hogy a néhány héttel korábbi indulás óta az újpesti fiatalok szemmel láthatóan sokat fejlődtek.

És hogy kik voltak a csapat tagjai? Sajnos a teljes névsort jelenleg nem lehet összeállítani, de nézzük, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján milyen töredékes keret rekonstruálható:

Pásztor Pál (kapus), Csordás Pál László, Hajek Péter, Molnár Tibor, Kopácsi, Matus

1956-1957

Az 1956. október-novemberi események természetesen az ifjúsági jégkorong bajnokságot sem hagyták érintetlenül. Az idény megrendezése hosszú időn át ugyanolyan bizonytalannak tűnt, mint a felnőtteké. Végül a nagyokhoz hasonlóan itt is az egyfordulós lebonyolítási módot fogadták el, az induló csapatok pedig a Bp. Építők, a Bp. Vörös Meteor, a BVSC (a Bp. Törekvés jogutódjaként), az FTC, a Győri Vasas ETO és az Újpesti Dózsa voltak. A meglévő adatok alapján a lila-fehérek Bán József vezetésével készülő kerete a következőképpen rekonstruálható: Pásztor Pál (kapus), Hajek Péter, Molnár Tibor, Palotás József, Dudar Imre és a felnőttektől időnként visszajátszó Boróczi Gábor, illetve Palotás János. A születési év alapján joggal feltételezhető, hogy Klink János, Szántó László, Révész József, Kertész Viktor, Keresztes Vincze és Kézeli Pál is ekkor (esetleg a következő idény során) kerültek a csapathoz.

Az egyik legkorábbi fénykép az újpesti utánpótlásról. Dudar Imre lő gólt a zöld-fehérek ifjúsági csapatának a Millenárison. Tőle jobbra Hajek Péter figyeli az eseményeket a háttérből. (Forrás: a Hajek család archívuma)

Az ifjúsági jégkorongozók versenynaptárából is törölték a Béke Kupa megrendezését, míg az egykörös Országos Bajnokság küzdelmei 1957. februárjának végén kezdődtek és március végén értek véget. Az újpesti fiúk meccsei közül jelenleg három eredményét sikerült felkutatni: február 26-án a Bp. Vörös Meteor 11-0, március 11-én a BVSC 8-0 arányban győzött a lila-fehérek ellen. Március második felében került megrendezésre az FTC elleni mérkőzés, melyen a rivális 10-5-ös sikert könyvelhetett el. A bajnokság érdekessége volt, hogy a Győri Vasas ETO is benevezte a fiataljait és a csapat le is játszott egy bajnokit a Bp. Építők ellen (6-0 a fővárosiaknak), ám a későbbiekben kénytelenek voltak visszalépni a versenyzéstől.

Hajek Péter helyzete a ferencvárosi kapu előtt a Millenárison. (Forrás: a Hajek család archívuma)

Sajnos a bajnokság végeredményéről jelenleg nincsenek pontos információim, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a BVSC nyerte a pontvadászatot. Az ezüst és bronzérem sorsa a Bp. Vörös Meteor és az FTC, míg a negyedik-ötödik helyé a Bp. Építők és az Újpesti Dózsa között dőlt el.

1957-1958

Hajek Péter és Palotás József Moszkvában, 1957. októberében

1957. októberében az ifjúsági csapat néhány tagja, Pásztor Pál (kapus), Palotás József, Hajek Péter és Dudar Imre is elutazhatott a felnőttekkel a moszkvai edzőtáborba, hogy együtt készüljenek az idény során a szakosztály első Béke Kupa győzelmét és bajnoki címét is megszerző felnőtt keret tagjaival. Az elmúlt két év munkája és az itt szerzett tapasztalatok alapján a szakemberek már stabilabb teljesítményt vártak a fiataloktól, amit Hircsák István a sajtóban is megfogalmazott: “Az útra tehetséges fiatalokat is magunkkal viszünk, mert belőlük szeretnénk kialakítani a jövő csapatát.” A magyar jégkorongozás nemzetközi szinten is jól ismert sztárja már az 1940-es évek vége óta szívén viselte az utánpótlás nevelés sorsát, sok fiatal tehetséget vett a szárnyai alá és indított el a pályán. Nem titok, hogy Bán József és Szamosi Ferenc mellett ő is rengeteget tett a lila-fehér fiatalok sikeréért.

A fiatal titán és a rutin – Vedres Mátyás és a felnőtt csapat kapusa, Bessenyei György mókáznak egy kicsit edzés után egy fénykép erejéig.

Hogy az 1957-1958. évi jégkorong idényben megrendezték-e az ifjúsági Béke Kupát és ha igen, akkor mi lett a végeredménye, azt egyelőre még homály fedi, ahogy a bajnokságról sem áll minden egyes részlet rendelkezésre. A 10 fordulós pontvadászat mindenesetre 1958. január 23-án vette kezdetét és március 10-én ért véget. A keret tekintetében annyit rögzíthetünk, hogy ekkor csatlakozott a kerethez Vedres Mátyás, így nagyjából a következő névsor valószínűsíthető: Pásztor Pál, Kézeli Pál, Vedres Mátyás (kapusok), Hajek Péter, Molnár Tibor, Palotás József, Dudar Imre, Klink János, Szántó László, Révész József, Kertész Viktor és Keresztes Vincze.

A fiúk beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és a korábbi két esztendő tanulópénzét ezúttal már sokkal eredményesebben kamatoztatták. Tíz mérkőzésükből négyet megnyertek (kétszer győzték le a BVSC-ét, valamint egy alkalommal a Vörös Meteort és a Bp. Építőket), döntetlent játszottak a Bp. Postással és öt alkalommal hagyták el vesztesen a pályát (kétszer az FTC, egyszer-egyszer a Postás, a Meteor és az Építők ellen). A fenti teljesítménynek köszönhetően megszületett az újpesti jégkorong utánpótlás első érme is: az idény végén jól megérdemelt bronzérmet akasztottak a srácok nyakába. Hajek és Dudar egy-egy Béke Kupa mérkőzés erejéig a felnőttek között is bemutatkozhatott.

A bajnokság végeredménye:

1958-1959

Az utánpótlás nevelés tekintetében hatalmas újdonságot jelentett, hogy ettől az idénytől kezdve már nem csak a 19-14 év közötti ifjúsági korcsoport számára rendezték meg a Béke Kupa és a bajnokság küzdelmeit. A Tipold György vezette ifjúsági bizottság végre be tudta indítani a 14 éven aluli gyerekek, vagyis az úttörők (serdülők) versenyeztetését is. Ez bizony nagy előrelépésnek számított, ám bőven akadtak problémák is. Az egyik legnagyobb gondot a jégidő jelentette, amit jól érzékeltet az a tény, hogy az Újpesti Dózsa ifjúsági csapata novembertől februárig egy, azaz egy valódi edzést tudott tartani, mivel az egyetlen rendelkezésre álló műjégpályán, azaz a Millenárison kellett minden sportkörnek osztoznia. Ráadásul az utánpótlás csapatoknak a felnőttek számára kiosztott jégidőkből (délelőtt 2×40 perc, délután 2×40 perc) kellett le-lecsipegeteni a maguk adagját.

Az ifjúsági bajnokságra eredetileg 8 csapatot neveztek (a Bp. postás és a Bp. Építők két csapattal indult volna), ám végül csak 6 indult (BVSC, Bp. Építők, FTC, Bp. Vörös Meteor, Bp. Postás, Újpesti Dózsa). Az úttörőknél ugyanez a hat sportkör volt érdekelt. Ami a lila-fehér kereteket illeti, az ifjúságiaknál nagyjából az előző idény során megismert csapattal számolhatunk, annyi különbséggel, hogy a korosztályból kiöregedő kapus, Pásztor Pál már a felnőttekkel készült, így az ifiknél Vedres Mátyás lett az első számú portás. A serdülők összetételéről jelenleg sajnos semmilyen információval nem rendelkezem.

Vedres Mátyás védi az ellenfél próbálkozását. A kép jobb szélén Molnár Tibor figyeli az eseményeket. (Forrás: a Hajek család archívuma)

Az ifjúsági Béke Kupa küzdelmei november 23. és december 9. között, körmérkőzéses formában zajlottak le. Az újpestiek a nyitónapon 3-2-es vereséget szenvedtek a BVSC-től, majd 2-0-ra verték a Bp. Építők csapatát. Néhány nappal később a Bp. Postást is sikerült legyőzni 3-2 arányban, ám az utolsó két meccsen a Vörös Meteortól 4-1-re, az FTC-től 11-0-ra kaptak ki a fiúk.

Az ifjúsági Béke Kupa végeredménye:

A január 1-jén kezdődő, két körös bajnokságot három vereséggel kezdték az újpesti fiatalok, ám ezt követően alaposan feljavult Bán József tanítványainak teljesítménye, olyannyira, hogy végül sikerült megszerezniük a bajnoki ezüstérmet. A rendelkezésre álló forrásokból jelenleg csupán két mérkőzés eredményét sikerült megismerni: 1959. január 15-én 2-1 arányú vereséget szenvedtünk az FTC-től, illetve február 5-én 4-2-re vertük a Bp. Építők csapatát.

Az ifjúsági bajnokság “végeredménye” (az Újpesti Dózsa – Bp. Postás mérkőzés eredménye jelenleg nem ismert, ám ez a lila-fehérek helyezésén már nem változtathatott):

Hajek Péter 1958-1959. évi ifi bajnoki ezüstérme

Az úttörőknél lényegesen kaotikusabb volt az indulás. A december 3-án rajtoló Béke Kupában végül se a Vörös Meteor, se a BVSC nem indított csapatot. Az újpesti gyerekek 1-1-et játszottak az FTC-vel, majd 4-0 arányban kikaptak a Bp. Postás együttesétől. Sajnos az Építők elleni meccs eredményét egyelőre nem sikerült felkutatni, így csupán annyi bizonyos, hogy a kupát a Postás csapata nyerte, méghozzá veretlenül. A két körösre tervezett bajnokság a harmadik forduló után sajnos félbeszakadt: az Újpesti Dózsa és a Bp. Építők eredményeit törölték, mivel állítólag több játékost is szabálytalanul szerepeltettek, vélhetően az ificsapat tagjai játszottak vissza, hogy megoldják a fel-felmerülő létszámgondokat. Ez utóbbira a toborzás jelentett megoldást, melynek hagyományos színterei abban az időben a Városligeti Műjégpálya, a XI. kerületi Feneketlen-tó környéke, valamint a felöntött iskolai jégpályák voltak.

1959-1960

ErSzob

Kövess Minket a Facebookon is! Újpesti Jégkorong Történelem