1975 – 1976 – Kiélezettebb bajnoki küzdelem, Volán Kupa győzelemmel fűszerezve

A magyar jégkorongozás helyzete 1975 tavaszán-nyarán sem festett szebben, mint egy évvel korábban és Újpesten sem látszott nyoma annak, hogy a csapat életében kézzelfogható változás állna be. A játékosmozgás minimális volt: a szállingózó hírek szerint Galambos Béla, a lila-fehérek rutinos csatára a BVSC felé kacsintgatott, végül aztán egy idény kihagyás után a Ferencvárosnál folytatta pályafutását. A reaktivált Rozgonyi György viszont végleg szögre akasztotta a korcsolyát. Az érkezők oldalán ezúttal is az utánpótlásból felhozott fiatalokat lehetett feljegyezni: Zsidákovics Ferencet kapus poszton, Hetzer Zoltánt a védelemben, míg Kucsera Pétert a csatársorban vethette Boróczi Gábor vezetőedző.

A felkészülés szintén az előző években megszokott módon zajlott, a munkát csupán az nehezítette, hogy Szeles Dezső, Pék György és a csapatkapitány, Palotás József is makacs sérüléssel bajlódott, s közülük csak az utóbbi vált bevethetővé az 1975. november 5-én kezdődő Magyar Népköztársasági Kupa küzdelmeire. A helyzet a csapatok létszáma terén sem változott: a Kisstadionban rendezett tornára – ahogy magára a bajnokságra is – a megmaradt négy szakosztály, azaz a Bp. Volán, a BVSC, az FTC és az Újpest nevezett.

A lila-fehérek a BVSC ellen kezdték meg az idényt.

Újpest: Eperjesi Miklós – Palotás József, Schilling Győző – Bálint Attila, Bodor Zsigmond, Menyhárt Gáspár – Kovács Csaba, Flóra Péter – Kucsera Péter, Buzás György, Buzás Gábor – Hetzer Zoltán – Lantos Gábor, Legéndi Imre, Fodor Béla

BVSC: Balogh J. (kapus), Császár, Michnyák, Zsitva B., Gyöngyösi, Palla, Gregor, Erendits, Szilassy, Tassi, Závory, Tóth, Bakai, Kevevári, Rakitovszky

A meccs egyáltalán nem indult jól, hiszen Babán József tanítványai a 4. percben már 3-0 arányban vezettek, amire Buzás György csak a harmad utolsó másodperceiben tudott válaszolni. Szünet után a vasutasok sokat játszottak emberhátrányban s ezt a lila-fehérek alaposan ki is használták. Menyhárt Gáspár a 24. és a 26. percben is betalált Balogh János hálójába. Majd két perccel később Flóra Péter a vezetést is megszerezte. Az utolsó húsz percben először felváltva estek a gólok: Bálint találatára Palla válaszolt, majd a fordulás után Menyhárt és Závory voltak eredményesek. A meccs az 57. percben dőlt el, amikor Buzás Gábor ismét kettőre növelte az újpesti előnyt, míg a végszót Kovács Csaba mondta ki az utolsó másodpercekben.

Újpesti Dózsa – BVSC

8-5

(1-3, 3-0, 4-2)

ErSzob

Kövess Minket a Facebookon is! Újpesti Jégkorong Történelem