1973 – 1974 – Távol a Megyeri úttól, egyre mélyülő szakadékokkal

Ha az előző idényt szürkének jósolták a szakemberek, akkor a soron következő még csenevészebbnek ígérkezett 1973 tavaszán-nyarán. Az Országos Bajnokságra a BKV Előre megszűnését követően már csak négy csapat, a Budapesti Vasutas SC, a Budapesti Volán SC, a Ferencváros és az Újpesti Dózsa nevezett. Az ország egyetlen nemzetközi mérkőzések lebonyolítását is lehetővé tévő műjégpályával rendelkezett, név szerint a Kisstadionnal. A Millenáris immáron sátortetővel fedett létesítményének sem a befogadóképessége, sem a világítása nem felelt meg a követelményeknek. Még rosszabb hírnek számított, hogy a Megyeri úti műjégpálya, mely az év januárjában tulajdonképpen bezárta kapuit, továbbra is használhatatlan volt és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a soron következő idény során sem lehet majd rajta mérkőzéseket rendezni. Az egyetlen erősödő reménysugár Dunaújvároshoz volt köthető, ahol befejezéséhez közeledett az ország első vidéki műjégpályájának építése (az ünnepélyes megnyitóra 1973. november 11-én került sor).

Hogy a kellő számú mérkőzést biztosítani tudják a csapatok számára, a szövetség tíz körös bajnokságot tervezett, azaz a szurkolók tíz Újpest-FTC összecsapásra számíthattak, remélve, hogy szoros versenyfutás alakul majd ki az előzetesen legerősebbnek tekintett két együttes között.

A lila-fehérek keretében ezúttal nem volt nagy mozgás. Új arcként a fiatal hátvéd, Schilling Győző tűnt fel a keretben, míg a távozók oldalán szintén két bekkről, Kovácshegyi Pálról és Baradics Jánosról kell említést tenni. Mindketten felhagytak az aktív jégkorongozással. A KSI-től ebben az évben átigazolt Fodor Béla viszont még nem került bevetésre a felnőttek között.

A csapat már március végén megkezdte a felkészülést, Boróczi Gábor napi másfél-kétórás edzéseket vezényelt a játékosoknak, melyek elsősorban az erőnlét fokozását voltak hivatottak elősegíteni. Jeges edzéseket természetesen ezúttal is csak a Csehszlovákiában tartott edzőtáborok ideje alatt lehetett tartani, az újpestiek is több alkalommal megfordultak az északi szomszéd jégcsarnokaiban. S hogy ezek után milyen célokat határoztak meg a klub és a szakosztály vezetői a keret számára, azt Boróczi Gábor fogalmazta meg a sajtó számára: “…a cél továbbra is az első hely megszerzése. Bízunk a fiúkban!”

Az mindenesetre jó hír volt, hogy a válogatott október 13-án közzétett keretében tizenegy újpesti játékos kapott helyet, név szerint: Eperjesi Miklós, Szeles Dezső, Flóra Péter, Bálint Attila, Galambos Béla, Menyhárt Gáspár, Ugrai Iván, Pék György, Fodor Árpád, Buzás György és Szigetvári János.

A honi idényt az 1973. november 3-án kezdődő Magyar Népköztársasági Kupa küzdelmei vezették be. Az Újpest első ellenfele a BVSC együttese volt.

Újpest: Vedres Mátyás – Szeles Dezső, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Tímár József, Palotás II József – Fodor Árpád, Ugrai Iván, Pék György – Böle Dezső, Szigetvári János – Bodor Zsigmond, Galambos Béla, Buzás Gábor

BVSC: Balogh J. (kapus), Bakai, Závori, Palla, Gyöngyösi, Zsitva B., Gregor, Erendits, Tamás, Juhász, Szilassy, Déri, Rakitovszky, Tassi, Lengyel, Takács, Király

Helyzet a vasutasok kapuja előtt. Újpestiek balról (sötét mezben): Fodor Árpád, Ugrai Iván és Pék György (12)

A 8. percben a vasutasok Palla góljával szereztek vezetést, de alig egy minutummal később Fodor megszerezte az idény első lila-fehér találatát és egyenlített. Ezt követően a meccs feléig nem változott az eredmény, két egyenlő erőt képviselő csapat birkózott egymással a jégen. A 32. percben azonban Flóra Péter bevette Balogh kapuját és ezzel az újpesti gólzsák szája is kinyílt. Menyhárt a 34., Szeles a 37., Fodor a 38. percben volt eredményes, így 5-1-es lila-fehér vezetéssel vonultak az öltözőbe a játékosok. A harmadik harmadban megint kiegyensúlyozott volt a játék, a vasutasok részéről Palla kétszer, újpesti oldalról Szigetvári volt eredményes.

Újpesti Dózsa – BVSC

6-3

(1-1, 4-0, 1-2)

Két nappal később, bár az első harmad még kicsit nyögvenyelős volt, a Volánt együttesét is sikerült két vállra fektetni. A 7-3 arányú győzelemből Galambos 2, Buzás György, Fodor, Bodor, Menyhárt és Bálint 1-1 góllal vette ki a részét.

November 7-én következett a tulajdonképpeni kupadöntő, azaz a két veretlen csapat, a Ferencváros és az Újpest összecsapása, amely meglepően kevés, nagyjából 1500 nézőt csalt ki a Kisstadion lelátóira.

FTC: Molnár (kapus), Hajzer J., Krasznai, Horváth, Gogolák, Muhr, Treplán, Enyedi, Deák, Bikár, Póth, Bácskai, Hajzer T., Havrán, Mészöly, Kereszty, Földi, Kovács A. (kapus)

Újpest: Vedres Mátyás – Szeles Dezső, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Böle Dezső, Szigetvári János – Pék György, Fodor Árpád, Bodor Zsigmond – Palotás II József, Tímár József – Galambos Béla, Buzás Gábor

Vedres Mátyás védi Bikár próbálkozását

Bár a a lila-fehérek nem kezdtek rosszul, már az első harmadban is Vedres kapuja forgott többször veszélyben, így nem okozott túl nagy meglepetést, hogy 1-0-ás ferencvárosi vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok. A második játékrész újabb zöld-fehér találattal indult, amit további négy követetett – Horváth háromszor is eredményes tudott lenni -, mire Menyhárt révén az Újpest a 37. percben szépíteni tudott. A záró harmad tulajdonképpen már csak formalitás volt, egy-egy góllal mindkét oldalon. A lila-fehér találatot Szigetvári jegyezte, a kupát a rivális játékosai emelhették a magasba.

Ferencváros – Újpesti Dózsa

7-2

(1-0, 5-1, 1-1)

Az 1973. évi Magyar Népköztársasági Kupa végeredménye:

A bajnokság kezdetéig hátralévő szűk két hétben a magyar ifjúsági válogatott tagjai az Ifjúsági Barátság Versenyen képviselték hazánkat, soraikban Hetzer Zoltán, Buócz Attila, Oltyán József, Pék György, Buzás Gábor és György, Lantos Gábor, valamint Legéndi Imre öregbítette az újpesti utánpótlás hírnevét.

November 20-án aztán kezdetét vette a négy csapatos, tíz körös bajnokság, melynek első összecsapásán a BVSC volt a lila-fehérek ellenfele. A rajt sajnos nem sikerült túl jól, bár játékban a vasutasok nem kerekedtek az Újpest fölé, a helyzeteiket sokkal jobb százalékban értékesítették és végül 5-2 arányú győzelmet arattak. A góljainkat Menyhárt és Szigetvári szerezték. A meccs kevés pozitívumainak egyike Kovács Csaba jégre való visszatérése volt, mivel a Magyar Jégsport Szövetség szép csendben mérsékelte az előző szezonban elhamarkodva és jogtalanul meghozott súlyos eltiltást.

Két nappal később már a Volán volt az ellenfél és bár az 5. percben a közlekedésiek szerezték meg a vezetést, az Újpest Ugrai és Pék góljaival a harmad közepén fordítani tudott. A második húsz percben Bálint, Buzás György és Menyhárt növelték a lila-fehér előnyt, amit Szigetvári még az utolsó játékrészben egy találattal megnövelt, így végül könnyed, 6-1 arányú IV. kerületi győzelemmel ért véget a találkozó.

November 24-én került volna sor a bajnokság első örökrangadójára, de az aznapra tervezett mindkét meccset el kellett halasztani a jég rossz minősége miatt. A Kisstadionban nagyjából 1000 néző maradt hoppon…

Menyhárt Gáspár karikatúrája a Népsportban

Két nappal később a Bp. Volán elleni mérkőzést viszont már le lehetett játszani. Az Újpest magabiztosan és jól kezdett, a közlekedésiek viszont rosszul védekeztek, ami különösen a második harmadban hozott katasztrofális eredményt az ellenfél számára. Ezt a játékrészt 7-1 arányban nyerték meg a lila-fehérek, a végeredmény pedig 11-4 lett. A góllövőink Szigetvári (2), Menyhárt (2), Buzás Gy. (2), Fodor (2), Pék (2) és Bálint (1) voltak.

November 28-án a vasutasok elleni első harmad egyenlő erők küzdelmét hozta. Gyöngyösi és Palla találatai révén kétgólos előnyhöz jutott a BVSC, amit Pék és Menyhárt egyenlített ki a 15. és 18. percekben. A második játékrész különösen nagy iramú volt. Ismét az ellenfél került előnybe, de Böle Dezső egalizált, Palla második góljával mégis a vasutasok mehettek előnnyel az öltözőbe. Az utolsó húsz percben gyakorlatilag hét percen át emberhátrányban játszott a csapat, de sikerült túlélni a nehéz időszakot, sőt a 47. percben Pék Györgynek sikerült bevennie Balogh kapuját, így 4-4-es döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Két nappal később jött a folytatást, ám ezúttal Galambos révén az Újpest szerzett vezetést a BVSC ellen, amit Tassy még az első harmad vége előtt kiegyenlített. Szünet után Ugrai villámgyors duplájának (26. és 27. percek) örülhettek a lila-fehér hívek, ám a vasutasok ezúttal is egyenlíteni tudtak. A meccs végül csak a hajrában dőlt el, miután Bálint az 57., Fodor pedig az 58. percben mattolta Balogh Jánost. Bár Szilassy az utolsó másodpercekben még szerzett egy gólt, a végeredmény 5-4 lett az Újpest javára.

1963. december 2-án végre sikerült lejátszani a bajnoki idény első örökrangadóját, melyre csupán nagyjából 600 szurkoló látogatott ki a Kisstadionba. Ebben minden bizonnyal a kifejezetten rossz időjárás és a televízió élő közvetítése is közrejátszott.

Újpest: Vedres Mátyás – Böle Dezső, Palotás József – Bálint Attila, Buzás Gábor, Menyhárt Gáspár – Kovács Csaba, Szeles Dezső – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Tímár József – Pék György, Bodor Zsigmond, Galambos Béla – Buzás György

FTC: Kovács A. (kapus), Krasznai, Hajzer J. Földi, Gogolák, Muhr, Enyedi, Treplán, Farkas, Hajzer T., Póth, Bikár, Deák, Bácskai, Mészöly, Havrán

Póth (11) és Deák, illetve Pék (12) és Galambos harcolnak a korongért.

A zöld-fehérek viharos tempóban kezdték a mérkőzést és kétgólos előnyhöz jutottak. Ezt kövtően azonban az Újpest percei következtek: Buzás Gábor a 10. percben szépített, Galambos három perccel később egyenlített, majd a 17. percben Bálint révén már a vezetés is megvolt. A második harmadban a rivális játéka is olajozottabbá vált, a harmad közepe táján fordítani is tudtak, de a 38. percben Szigetvári is betalált, így 4-4-es döntetlenről várták a csapatok az utolsó játékrészt. Azt a húsz percet, ahol általános meglepetésre, a lila-fehérek mind védekezésben, mind támadásban, mind erőnlétben felülmúlták a bajnoki címvédőt. Az első tíz percben ennek ellenére nem esett gól, a térfélcserét követően pedig az FTC szerzett vezetést, ám ezt követően beindult a lila henger: Fodor az 53. percben egyenlített, Pék egy percre rá már a vezetést is megszerezte. Ifjú 12-esünk a gólöröm során még az ütőjét is eldobta, aminek 10 perces fegyelmi büntetés lett a következménye. Ez azonban nem törte meg a csapat lendületét. Jakabházy László az 59. percben lehívta Kovács Antalt, ám a kapus még el sem hagyta a jeget, amikor Menyhárt Gáspár a saját harmadunk előterében koronghoz jutott és egy pattintott lövéssel célba vette a Fradi kapuját. A korong még csak nem is érintette a jeget, úgy vágódott be a hálóba!

Újpesti Dózsa – Ferencváros

7-5

(3-2, 1-2, 3-1)

A bajnokság állása két kör után:

December 4-én az Újpest, mint pályaválasztó, mintegy 100 néző előtt mérkőzött meg a Bp. Volán együttesével. A gyér érdeklődés oka a hatalmas havazásban volt keresendő, valószínűleg csak kevesen hittek abban, hogy az adott körülmények között mégiscsak lesz meccs a Kisstadionban. Lett és nem is akármilyen. A lila-fehérek mindvégig nagy technikai fölényben játszottak és mindent egybevetve könnyedén, 8-4 arányban győzték le Kertész József tanítványait. Érdekesség, hogy az újpesti találatok közül hat távoli lövésből született. Gólszerzőink a következők voltak: Bálint (2), Szigetvári (2), Menyhárt (1), Szeles (1), Bodor (1), Schilling (1).

Két nappal később újabb derbi következett, azaz alig 84 órát kellett várni a szurkolóknak az újabb Újpest-Fradi összecsapásra.

Újpest: Vedres Mátyás – Kovács Csaba, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Szeles Dezső, Böle Dezső – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Palotás József, Tímár József – Pék György, Bodor Zsigmond, Galambos Béla – Buzás Gábor

FTC: Kovács A. (kapus), Enyedi, Treplán, Kereszty, Mészöly, Havrán, Krasznai, Hajzer J., Hajzer T., Farkas, Földi, Gogolák, Muhr, Bikár, Deák, Kassai, Schilling P.

ErSzob

Kövess Minket a Facebookon is! Újpesti Jégkorong Történelem