1973 – 1974 – Távol a Megyeri úttól, egyre mélyülő szakadékokkal

Ha az előző idényt szürkének jósolták a szakemberek, akkor a soron következő még csenevészebbnek ígérkezett 1973 tavaszán-nyarán. Az Országos Bajnokságra a BKV Előre megszűnését követően már csak négy csapat, a Budapesti Vasutas SC, a Budapesti Volán SC, a Ferencváros és az Újpesti Dózsa nevezett. Az ország egyetlen nemzetközi mérkőzések lebonyolítását is lehetővé tévő műjégpályával rendelkezett, név szerint a Kisstadionnal. A Millenáris immáron sátortetővel fedett létesítményének sem a befogadóképessége, sem a világítása nem felelt meg a követelményeknek. Még rosszabb hírnek számított, hogy a Megyeri úti műjégpálya, mely az év januárjában tulajdonképpen bezárta kapuit, továbbra is használhatatlan volt és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a soron következő idény során sem lehet majd rajta mérkőzéseket rendezni. Az egyetlen erősödő reménysugár Dunaújvároshoz volt köthető, ahol befejezéséhez közeledett az ország első vidéki műjégpályájának építése (az ünnepélyes megnyitóra 1973. november 11-én került sor).

Hogy a kellő számú mérkőzést biztosítani tudják a csapatok számára, a szövetség tíz körös bajnokságot tervezett, azaz a szurkolók tíz Újpest-FTC összecsapásra számíthattak, remélve, hogy szoros versenyfutás alakul majd ki az előzetesen legerősebbnek tekintett két együttes között.

A lila-fehérek keretében ezúttal nem volt nagy mozgás. Új arcként a fiatal hátvéd, Schilling Győző tűnt fel a keretben, míg a távozók oldalán szintén két bekkről, Kovácshegyi Pálról és Baradics Jánosról kell említést tenni. Mindketten felhagytak az aktív jégkorongozással. A KSI-től ebben az évben átigazolt Fodor Béla viszont még nem került bevetésre a felnőttek között.

A csapat már március végén megkezdte a felkészülést, Boróczi Gábor napi másfél-kétórás edzéseket vezényelt a játékosoknak, melyek elsősorban az erőnlét fokozását voltak hivatottak elősegíteni. Jeges edzéseket természetesen ezúttal is csak a Csehszlovákiában tartott edzőtáborok ideje alatt lehetett tartani, az újpestiek is több alkalommal megfordultak az északi szomszéd jégcsarnokaiban. S hogy ezek után milyen célokat határoztak meg a klub és a szakosztály vezetői a keret számára, azt Boróczi Gábor fogalmazta meg a sajtó számára: „…a cél továbbra is az első hely megszerzése. Bízunk a fiúkban!”

Az mindenesetre jó hír volt, hogy a válogatott október 13-án közzétett keretében tizenegy újpesti játékos kapott helyet, név szerint: Eperjesi Miklós, Szeles Dezső, Flóra Péter, Bálint Attila, Galambos Béla, Menyhárt Gáspár, Ugrai Iván, Pék György, Fodor Árpád, Buzás György és Szigetvári János.

A honi idényt az 1973. november 3-án kezdődő Magyar Népköztársasági Kupa küzdelmei vezették be. Az Újpest első ellenfele a BVSC együttese volt.

Újpest: Vedres Mátyás – Szeles Dezső, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Tímár József, Palotás II József – Fodor Árpád, Ugrai Iván, Pék György – Böle Dezső, Szigetvári János – Bodor Zsigmond, Galambos Béla, Buzás Gábor

BVSC: Balogh J. (kapus), Bakai, Závori, Palla, Gyöngyösi, Zsitva B., Gregor, Erendits, Tamás, Juhász, Szilassy, Déri, Rakitovszky, Tassi, Lengyel, Takács, Király

Helyzet a vasutasok kapuja előtt. Újpestiek balról (sötét mezben): Fodor Árpád, Ugrai Iván és Pék György (12)

A 8. percben a vasutasok Palla góljával szereztek vezetést, de alig egy minutummal később Fodor megszerezte az idény első lila-fehér találatát és egyenlített. Ezt követően a meccs feléig nem változott az eredmény, két egyenlő erőt képviselő csapat birkózott egymással a jégen. A 32. percben azonban Flóra Péter bevette Balogh kapuját és ezzel az újpesti gólzsák szája is kinyílt. Menyhárt a 34., Szeles a 37., Fodor a 38. percben volt eredményes, így 5-1-es lila-fehér vezetéssel vonultak az öltözőbe a játékosok. A harmadik harmadban megint kiegyensúlyozott volt a játék, a vasutasok részéről Palla kétszer, újpesti oldalról Szigetvári volt eredményes.

Újpesti Dózsa – BVSC

6-3

(1-1, 4-0, 1-2)

Két nappal később, bár az első harmad még kicsit nyögvenyelős volt, a Volánt együttesét is sikerült két vállra fektetni. A 7-3 arányú győzelemből Galambos 2, Buzás György, Fodor, Bodor, Menyhárt és Bálint 1-1 góllal vette ki a részét.

November 7-én következett a tulajdonképpeni kupadöntő, azaz a két veretlen csapat, a Ferencváros és az Újpest összecsapása, amely meglepően kevés, nagyjából 1500 nézőt csalt ki a Kisstadion lelátóira.

FTC: Molnár (kapus), Hajzer J., Krasznai, Horváth, Gogolák, Muhr, Treplán, Enyedi, Deák, Bikár, Póth, Bácskai, Hajzer T., Havrán, Mészöly, Kereszty, Földi, Kovács A. (kapus)

Újpest: Vedres Mátyás – Szeles Dezső, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Böle Dezső, Szigetvári János – Pék György, Fodor Árpád, Bodor Zsigmond – Palotás II József, Tímár József – Galambos Béla, Buzás Gábor

Vedres Mátyás védi Bikár próbálkozását

Bár a a lila-fehérek nem kezdtek rosszul, már az első harmadban is Vedres kapuja forgott többször veszélyben, így nem okozott túl nagy meglepetést, hogy 1-0-ás ferencvárosi vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok. A második játékrész újabb zöld-fehér találattal indult, amit további négy követetett – Horváth háromszor is eredményes tudott lenni -, mire Menyhárt révén az Újpest a 37. percben szépíteni tudott. A záró harmad tulajdonképpen már csak formalitás volt, egy-egy góllal mindkét oldalon. A lila-fehér találatot Szigetvári jegyezte, a kupát a rivális játékosai emelhették a magasba.

Ferencváros – Újpesti Dózsa

7-2

(1-0, 5-1, 1-1)

Az 1973. évi Magyar Népköztársasági Kupa végeredménye:

A bajnokság kezdetéig hátralévő szűk két hétben a magyar ifjúsági válogatott tagjai az Ifjúsági Barátság Versenyen képviselték hazánkat, soraikban Hetzer Zoltán, Buócz Attila, Oltyán József, Pék György, Buzás Gábor és György, Lantos Gábor, valamint Legéndi Imre öregbítette az újpesti utánpótlás hírnevét.

Eközben a többiek Olaszországba utaztak, ahol a HC Alleghe csapatát 8-2, a Bolzanót pedig 8-6 arányban legyőzve sikerült tornát nyerni. Az esemény legjobb játékosának járó díjat nagyszerű hálóőrünk, Vedres Mátyás vehette át. Hogy értékelhetővé váljon a teljesítmény, a HC Alleghe a 73-74-es idényben végül bronzérmes lett a Serie A-ban, míg a Bolzano a bajnoki cím védőjeként indult, s az idény végén ezüstéremmel fejezte be az olasz pontvadászatot.

November 20-án aztán kezdetét vette a négy csapatos, tíz körös bajnokság, melynek első összecsapásán a BVSC volt a lila-fehérek ellenfele. A rajt sajnos nem sikerült túl jól, bár játékban a vasutasok nem kerekedtek az Újpest fölé, a helyzeteiket sokkal jobb százalékban értékesítették és végül 5-2 arányú győzelmet arattak. A góljainkat Menyhárt és Szigetvári szerezték. A meccs kevés pozitívumainak egyike Kovács Csaba jégre való visszatérése volt, mivel a Magyar Jégsport Szövetség szép csendben mérsékelte az előző szezonban elhamarkodva és jogtalanul meghozott súlyos eltiltást.

Két nappal később már a Volán volt az ellenfél és bár az 5. percben a közlekedésiek szerezték meg a vezetést, az Újpest Ugrai és Pék góljaival a harmad közepén fordítani tudott. A második húsz percben Bálint, Buzás György és Menyhárt növelték a lila-fehér előnyt, amit Szigetvári még az utolsó játékrészben egy találattal megnövelt, így végül könnyed, 6-1 arányú IV. kerületi győzelemmel ért véget a találkozó.

November 24-én került volna sor a bajnokság első örökrangadójára, de az aznapra tervezett mindkét meccset el kellett halasztani a jég rossz minősége miatt. A Kisstadionban nagyjából 1000 néző maradt hoppon…

Menyhárt Gáspár karikatúrája a Népsportban

Két nappal később a Bp. Volán elleni mérkőzést viszont már le lehetett játszani. Az Újpest magabiztosan és jól kezdett, a közlekedésiek viszont rosszul védekeztek, ami különösen a második harmadban hozott katasztrofális eredményt az ellenfél számára. Ezt a játékrészt 7-1 arányban nyerték meg a lila-fehérek, a végeredmény pedig 11-4 lett. A góllövőink Szigetvári (2), Menyhárt (2), Buzás Gy. (2), Fodor (2), Pék (2) és Bálint (1) voltak.

November 28-án a vasutasok elleni első harmad egyenlő erők küzdelmét hozta. Gyöngyösi és Palla találatai révén kétgólos előnyhöz jutott a BVSC, amit Pék és Menyhárt egyenlített ki a 15. és 18. percekben. A második játékrész különösen nagy iramú volt. Ismét az ellenfél került előnybe, de Böle Dezső egalizált, Palla második góljával mégis a vasutasok mehettek előnnyel az öltözőbe. Az utolsó húsz percben gyakorlatilag hét percen át emberhátrányban játszott a csapat, de sikerült túlélni a nehéz időszakot, sőt a 47. percben Pék Györgynek sikerült bevennie Balogh kapuját, így 4-4-es döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Két nappal később jött a folytatást, ám ezúttal Galambos révén az Újpest szerzett vezetést a BVSC ellen, amit Tassy még az első harmad vége előtt kiegyenlített. Szünet után Ugrai villámgyors duplájának (26. és 27. percek) örülhettek a lila-fehér hívek, ám a vasutasok ezúttal is egyenlíteni tudtak. A meccs végül csak a hajrában dőlt el, miután Bálint az 57., Fodor pedig az 58. percben mattolta Balogh Jánost. Bár Szilassy az utolsó másodpercekben még szerzett egy gólt, a végeredmény 5-4 lett az Újpest javára.

1973. december 2-án végre sikerült lejátszani a bajnoki idény első örökrangadóját, melyre csupán nagyjából 600 szurkoló látogatott ki a Kisstadionba. Ebben minden bizonnyal a kifejezetten rossz időjárás és a televízió élő közvetítése is közrejátszott.

Újpest: Vedres Mátyás – Böle Dezső, Palotás József – Bálint Attila, Buzás Gábor, Menyhárt Gáspár – Kovács Csaba, Szeles Dezső – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Tímár József – Pék György, Bodor Zsigmond, Galambos Béla – Buzás György

FTC: Kovács A. (kapus), Krasznai, Hajzer J. Földi, Gogolák, Muhr, Enyedi, Treplán, Farkas, Hajzer T., Póth, Bikár, Deák, Bácskai, Mészöly, Havrán

Póth (11) és Deák, illetve Pék (12) és Galambos harcolnak a korongért.

A zöld-fehérek viharos tempóban kezdték a mérkőzést és kétgólos előnyhöz jutottak. Ezt kövtően azonban az Újpest percei következtek: Buzás Gábor a 10. percben szépített, Galambos három perccel később egyenlített, majd a 17. percben Bálint révén már a vezetés is megvolt. A második harmadban a rivális játéka is olajozottabbá vált, a harmad közepe táján fordítani is tudtak, de a 38. percben Szigetvári is betalált, így 4-4-es döntetlenről várták a csapatok az utolsó játékrészt. Azt a húsz percet, ahol általános meglepetésre, a lila-fehérek mind védekezésben, mind támadásban, mind erőnlétben felülmúlták a bajnoki címvédőt. Az első tíz percben ennek ellenére nem esett gól, a térfélcserét követően pedig az FTC szerzett vezetést, ám ezt követően beindult a lila henger: Fodor az 53. percben egyenlített, Pék egy percre rá már a vezetést is megszerezte. Ifjú 12-esünk a gólöröm során még az ütőjét is eldobta, aminek 10 perces fegyelmi büntetés lett a következménye. Ez azonban nem törte meg a csapat lendületét. Jakabházy László az 59. percben lehívta Kovács Antalt, ám a kapus még el sem hagyta a jeget, amikor Menyhárt Gáspár a saját harmadunk előterében koronghoz jutott és egy pattintott lövéssel célba vette a Fradi kapuját. A korong még csak nem is érintette a jeget, úgy vágódott be a hálóba!

Újpesti Dózsa – Ferencváros

7-5

(3-2, 1-2, 3-1)

A bajnokság állása két kör után:

December 4-én az Újpest, mint pályaválasztó, mintegy 100 néző előtt mérkőzött meg a Bp. Volán együttesével. A gyér érdeklődés oka a hatalmas havazásban volt keresendő, valószínűleg csak kevesen hittek abban, hogy az adott körülmények között mégiscsak lesz meccs a Kisstadionban. Lett és nem is akármilyen. A lila-fehérek mindvégig nagy technikai fölényben játszottak és mindent egybevetve könnyedén, 8-4 arányban győzték le Kertész József tanítványait. Érdekesség, hogy az újpesti találatok közül hat távoli lövésből született. Gólszerzőink a következők voltak: Bálint (2), Szigetvári (2), Menyhárt (1), Szeles (1), Bodor (1), Schilling (1).

Két nappal később újabb derbi következett, azaz alig 84 órát kellett várni a szurkolóknak az újabb Újpest-Fradi összecsapásra.

Újpest: Vedres Mátyás – Kovács Csaba, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Szeles Dezső, Böle Dezső – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Palotás József, Tímár József – Pék György, Bodor Zsigmond, Galambos Béla – Buzás Gábor

FTC: Kovács A. (kapus), Enyedi, Treplán, Kereszty, Mészöly, Havrán, Krasznai, Hajzer J., Hajzer T., Farkas, Földi, Gogolák, Muhr, Bikár, Deák, Kassai, Schilling P.

Menyhárt Gáspár (17) veszi be a rivális kapuját

Az összecsapás nagyszerű irammal és élvezetes, szikrázó játékkal örvendeztette meg a két csapat szurkolóit és a jégkorong szerelmeseit. A vezetést Farkas révén a zöld-fehérek szerezték meg, de az 5. percben Fodor már egyenlíteni tudott, majd a 12. percben Menyhárt góljával a vezetést is sikerült megszerezni. Sőt, négy perccel később Szeles Dezső kettőre növelte az előnyt. Szünet után sem változott a játék képe és a lila-fehérek jó sorozata is folytatódott. A harmad derekán Galambos, majd a 37. percben Bálint Attila volt eredményes. Nem sokkal később Havrán szépíteni tudott, így az Újpest 5-2-es vezetésről várta az utolsó harmadot. A fiúk pedig, a nagyszerűen védő Vedres Mátyással a hátuk mögött, okos játékkal hozták le a hátralévő időt, melynek során csupán Muhr tudott gólt szerezni. A csapat tartására jellemző, hogy az utolsó két percben még egy kettős emberhátrányt is sikerült kivédekezni.

Újpesti Dózsa – Ferencváros

5-3

(3-1, 2-1, 0-1)

Két nappal később következett az idény negyedik Bp. Volán elleni mérkőzése, amelyen a közönség ismét remek jégkorongot láthatott. Az első harmadot 2-1 arányban az újpestiek nyerték, a másodikat ugyanennyire a közlekedésiek. Az utolsó harmad első tíz percében a lila-fehérek kétgólos előnyt alakítottak ki, s bár Tasnádi még egyszer szűkíteni tudott a különbségen, Boróczi Gábor tanítványai két perccel később végleg eldöntötték a két pont sorsát. A 6-4 arányú győzelemből Bálint és Menyhárt 2-2, Ugrai és Szigetvári 1-1 találattal vették ki a részüket.

December 9-én újabb derbi jött a sorban, amire ezúttal 2000 néző látogatott ki az erős és hideg szél dacára. A csapatok annak rendje és módja szerint le is játszották a szikrázóan kemény három harmadot, melynek végén 7-2-es zöld-fehér sikert hirdetett az eredményjelző, másnap azonban kiderült, hogy a szakosztály vezetői, Kecskés József és Gálos László óvást nyújtottak be a szövetségnél, mert szerintük Póth jogosulatlanul lépett jégre az ellenfélnél. A problémát az okozta, hogy a Ferencváros szerint csak bizonyos meccsekről tiltották el az említett játékost, míg a lila-fehérek szerint egy meghatározott, még le nem járt időtartamra. Majd egy hónapnyi huzavona után a Jégsport Szövetség 1974. január 14-én végül helyt adott az óvásnak és határozattal rendelte el a meccs újrajátszását.

Ám addig még sok minden történt, hiszen egy nappal később a fiúknak már a BVSC ellen kellett jégre lépniük. A vasutasok a mezőnyben általában egyenrangú ellenfelei voltak a lila-fehéreknek, ám a Népsport tudósítója szerint Balogh János, a válogatott kapuvédője aznap igencsak rossz formát fogott ki. Az Újpest így 11-2 arányban nyert Szigetvári 3, Bálint, Menyhárt és Buzás György 2-2, illetve Ugrai és Pék 1-1 találatával.

Újabb három nap múlva, december 13-án nagyjából 1500 szurkoló várta, hogy az Újpest és a Ferencváros jégkorongozói kikorcsolyázzanak a Kisstadion jegére és ismét összemérjék az erejüket.

FTC: Molnár (kapus), Enyedi, Szabó, Deák, Bikár, Treplán, Krasznai, Hajzer J., Schilling P., Kereszty, Mészöly, Havrán, Hajzer T., Farkas, Földi, Gogolák, Muhr

Újpest: Vedres Mátyás – Kovács Csaba, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás György, Menyhárt Gáspár – Szeles Dezső, Böle Dezső – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Palotás József, Tímár József – Pék György, Bodor Zsigmond, Galambos Béla

A zöld-fehérek lényegesen jobban kezdtek, amit Muhr 2. percben szerzett gólja is bizonyított, sőt a mérkőzés feléig védekezésben és támadásban is felülmúlták Boróczi Gábor tanítványait, akik csak a 30. percben, 5-0-ás hátrányban tudtak Bálint révén először Molnár hálójába találni. Miután a 34. percben Flóra, majd néhány másodpercre rá Szigetvári is gólt szerzett, már-már éledezni kezdtek a lila-fehér remények, ám Bikár még a szünet előtt háromra növelte a rivális előnyét. Habár a 41. percben Bálint Attila ismét lőtávolba segítette a csapatot, Kereszty gólja villámgyorsan lehűtötte a kedélyeket. A végeredményt a nagyszerű napot kifogó Bikár Péter ötödik találata állította be.

Ferencváros – Újpesti Dózsa

8-4

(3-0, 3-3, 2-1)

A magyar válogatott a mérkőzést követően, december 15-én szombaton mutatkozott be először a hazai közönségnek. A Kisstadionban lejátszott két mérkőzésen a csehszlovák Sparta Praha együttese volt legjobbjaink ellenfele. Az 5-4 és 7-3 arányban elvesztett meccseken Flóra, Galambos, Szeles, Bálint és Menyhárt képviselte az Újpestet. Galambos kétszer is eredményes tudott lenni.

A hónap közepén napvilágot látott a hír, hogy az újpesti jégkorongszakosztály meglehetősen lehangoló helyzetben van és bizony a nemhogy a rövid, de a hosszú távú kilátások sem éppen a legjobbak. Erről Kecskés József elnök számolt be a Jégsport Szövetség vezetőinek. A csapat ennek ellenére, december 18-án egy izgalmas és változatos mérkőzésen, a harmadik harmadban nyújtott stabil játékkal 5-3-ra legyőzte a BVSC nagy akarással játszó együttesét. Az újpesti gólokat Pék, Flóra, Fodor, Kovács és Menyhárt szerezték.

A bajnokság állása négy kör után:

December 20-án 500 szurkoló látogatott ki a Kisstadionba, hogy megtekintse a lila-fehérek soron következő mérkőzését a Bp. Volán ellen. Habár az első harmad után még a közlekedésiek vezettek (1-2), az Újpest végül rutinos játékkal a maga javára fordította a meccset és Fodor, valamint Menyhárt 2-2, illetve Szigetvári és Bodor 1-1 góljával 6-3 arányú győzelmet aratott.

Az 1973. év utolsó bajnoki mérkőzését másnap, a Ferencváros ellen játszotta le a csapat.

FTC: Molnár (kapus), Enyedi, Treplán, Kereszty, Mészöly, Havrán, Krasznay, Hajzer J., Póth, Bikár, Deák, Földi, Gogolák, Muhr, Bácskai, Szabó, Hajzer T.

Újpest: Vedres Mátyás – Kovács Csaba, Flóra Péter – Bálint Attila, Buzás Gábor, Menyhárt Attila – Szeles Dezső, Tímár József – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Palotás József, Böle Dezső – Pék György, Buzás György, Bodor Zsigmond – Galambos Béla – Eperjesi Miklós (cserekapus)

A két gólos Bálint Attila

Habár Kovács Csaba révén a lila-fehérek szereztek vezetést a 2. percben, a rivális később lényegesen jobban gazdálkodott a helyzeteivel, ráadásul Vedres is szokatlanul sokat bizonytalankodott, így 5-2-es hátrányból várta a csapat a második harmadot. Második gólunkat egyébként Bálint szerezte a 13. percben. Szünetben Boróczi Gábor kapuscserére szánta el magát, így a folytatásban már Eperjesi védte az Újpest hálóját. Sajnos a mérkőzés menetébe ez sem hozott lényeges változást: a zöld-fehérek a hátralévő mindkét harmadot 3-1 arányban megnyerték, a szépítő góljainkat Menyhárt (38.p.) és Bálint (54.p.) szerezték.

Ferencváros – Újpesti Dózsa

11-4

(5-2, 3-1, 3-1)

December 25-én a válogatott Dániába utazott, hogy részt vegyen a hagyományos koppenhágai Pondus-kupán, ahol a házigazda dánok mellett az osztrák és a bolgár nemzeti csapat volt az ellenfelünk. A Szeles Dezsőt, Bálint Attilát, Galambos Bélát, Menyhárt Gáspárt, Vedres Mátyást és Böle Dezsőt is soraiban tudó szelekció végül az osztrákok mögött a második helyen végzett 4 ponttal és 13-10-es gólaránnyal. Eközben az ifjúsági válogatott rangos kupát nyert a Kisstadionban Svájc, Bulgária, Románia, Ausztria és Olaszország fiataljai előtt. A magyar csapatnak a négy győzelem mellett csupán egy vereséget kellett elkönyvelnie, a torna legjobb csatárává pedig Pék Györgyöt választották. Rajta kívül Flóra, a Buzás és Farkas testvérek, Lantos és Legéndi képviselték a lila-fehér színeket.

A bajnokság 1974. január 4-én a Bp. Volán elleni mérkőzéssel folytatódott, méghozzá zuhogó esőben. A közlekedésiek a meccs első felében meglepték az újpestieket, ám ekkor a csapat megrázta magát és Ugrai 29., illetve 33. percben szerzett góljaival sikerült egyenlíteni. Bár Gilján révén még egyszer hátrányba került a gárda, az utolsó harmad felázott jegén a csapkodó játékból Boróczi tanítványai jöttek ki jobban és Menyhárt, valamint Buzás György találataival megfordították az eredményt. A 4-3 arányú győzelem vezéráldozatot is követelt: Vedres Mátyás sajnos bordatörést szenvedett.

Helyzet az Újpest, azaz Eperjesi Miklós kapuja előtt.

Pedig másnap már a Ferencváros ellen kellett helytállniuk a fiúknak. A kapuban értelemszerűen Eperjesi Miklós kezdett, a cseréje pedig az első OB1-es nevezését elkönyvelő Szadovszky Gábor lett. A csapat remekül küzdött és két harmad után 3-3-as döntetlenre állt a riválissal, az utolsó húsz percben azonban a szerencse és nagyobb rutin a zöld-fehérek felé billentette a mérleget, akik végül 5-4 arányban nyerték meg a meccset.

Újabb három nap múlva a BVSC volt az ellenfél.

Újpest: Eperjesi Miklós – Kovács Csaba, Flóra Péter – Bálint Attila, Bodor Zsigmond, Menyhárt Gáspár – Szeles Dezső, Tímár József – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Böle Dezső, Palotás József – Pék György, Buzás György, Buzás Gábor – Galambos Béla – Szadovszky Gábor (cserekapus)

BVSC: Balogh J. (kapus), Tamás, Gregor, Palla, Szilassy, Déri, Závori, Zsitva B., Rakitovszky, Lengyel, Juhász, Tassy, Takács, Lendvai, Tóth Cs., Erendits, Helmeczi, Kelemen (cserekapus)

Magas színvonalú, küzdelmes mérkőzést láthatott a lelátókon fagyoskodó közönség. Az 5. percben már kétgólos előnyben voltak a vasutasok, az Újpest azonban Szigetvári találatával szépített. Koutny Lajos tanítványai villámgyorsan ismét megrezgették Eperjesi hálóját, így két gólos előnyből várhatták a második harmadot. Galambos a 24. percben csökkentette a hátrányt, ami a harmad közepén megint kettőre nőtt. Egy perccel a szünet előtt Kovács Csaba tudott eredményes lenni, így lőtávolból kezdődhetett meg az utolsó húsz perc. Bálint Attila a 47. minutumban egyenlített és a fáradó vasutas védelem az utolsó tíz percben már nem tudott ellenállni az újpesti rohamoknak. Sorrendben Fodor, Bodor, Menyhárt is betalált az egyébként remekül védő Balogh Szúnyog hálójába. Az utolsó szót Bálint Attila mondta ki a 60. percben.

Újpesti Dózsa – BVSC

8-4

(1-3, 2-1, 5-0)

Bő egyhetes szünet következett a következő bajnoki meccsig, amit január 16-án a Bp. Volán ellen vívott a csapat. Míg a közlekedésiek nagy lendülettel és sokat támadva vetették bele magukat a küzdelembe, addig a lila-fehérek időnként kifejezetten szétesően játszottak, ami különösen a második harmad első felében volt szembetűnő. Pedig az akarással 4-0-ás hátrányban sem volt gond, amit az is jelez, hogy Menyhárt és Pék révén a szünetig sikerült kétgólosra csökkenteni a hátrányt. Sőt, a 43. percben Flóra már lőtávolba lőtte a csapatot és bár Volán a 46. percben ismét gólt szerzett, az Újpest tulajdonképpen a középkezdésből betalált – megintcsak Flóra Péter volt eredményes. A lilák görcsös igyekezettel próbáltak kiegyenlíteni, ám a hátralévő időben minden nagy helyzetet elpuskáztak, így a Volán végül 5-4 arányban megnyerte a meccset.

A bajnokság állása hat kör után:

Másnap folytatódott a körtánc, méghozzá egy újabb BVSC elleni mérkőzéssel, ami közepes színvonalat hozott. A kiváló formában védő Balogh alaposan megnehezítette a lila-fehérek dolgot, ám Bálint (2) és Fodor találataival végül sikerült nagy küzdelemben 3-1-re legyőzni a vasutasokat.

Január 19-én ismét egy derbi következett, amelyre mind az újpestiek, mind a IX. kerületiek némileg tartalékosan álltak fel, ám ez a tény, figyelembe vége a körülményeket, a lila-fehéreket lényegesen jobban sújtotta. Az első harmad ennek ellenére nagy iramú és jó színvonalú volt, a csapatok 1-0-ás FTC vezetéssel vonultak az öltözőkbe. A 28. percben Gogolák ismét bevette az addig remekül védő Eperjesi kapuját és ezt követően egymást követték a zöld-fehér találatok. A 8-0-ás vezetés birtokában Jakabházy László az utolsó harmadra kapust cserélt, csapata pedig tulajdonképpen leállt a játékkal. Az Újpest ezt Bodor, Ugrai és Pék révén három góllal büntette, ám ez csupán szépségtapasz volt: a meccs 8-3 arányú vereséggel ért véget.

Eperjesi Miklós vetődik rá a korongra. Flóra Péter és Kovács Csaba biztosít.

24 órával később már a BVSC ellen kellett jégre lépniük a fiúknak, akikben minden bizonnyal még ott munkált az FTC elleni mérkőzés minden feszültsége és csalódottsága. A vezetést a vasutasok szerezték meg a 3. percben, Menyhárt a harmad derekán egyenlített, majd Bálint Attila és Palla Antal verekedése fokozta az indulatokat, minek következtében az újpesti játékos a végleges kiállítás sorsára jutott. A BVSC kettős emberelőnybe került, mégis a lila-fehérek szereztek vezetést Flóra Péter révén. A hátrányból lőtt gól lendületet adott a liláknak, kivédekezték a hátralévő nehéz perceket, majd Szeles Dezső távoli bombájával a 26. percben kettőre növelték az előnyt. Palla még ugyan szépített, de ekkor már az Újpest irányította a játékot és a IV. kerületi gárda Bodor, valamint Fodor további góljaival 5-2 arányú győzelmet aratott.

Az erőltetett menet következő állomása január 22-én a Bp. Volán elleni mérkőzés volt. A Kisstadion lelátóján nagyjából 2500 szurkoló figyelte, ahogy az 5. percben Buzás Gábor beveszi Kovalcsik hálóját. A játék közepes iramban folytatódott és a harmad végéig a közlekedésiek megfordították az állást. Szünet után Pék előbb büntetőt hibázott, majd miután a csapat többször is beszorította Kertész József tanítványait a kapujuk elé, a 28. percben már nem kegyelmezett és egyenlített. Még egy perc sem telt el és Buzás György révén a vezetést is sikerült megszerezni, sőt… Menyhárt a 33. percben kettőre növelte az előnyt, bár Gilján még a szünet előtt szépített. Az utolsó játékrész elején Eperjesi büntetőt hárított, majd Szigetvári növelte az Újpest előnyét. Pápai Gyula gyorsan válaszolt, a Volánnak pedig sikerült a tempóváltás. Haiden a térfélcsere után egyenlített, s bár Fodor Árpád révén az 53. percben még visszavette a vezetést a csapat, a remeklő Pápai előbb egalizált, majd két másodperccel a dudaszó előtt a győztes gólt is belőtte a jobb felső sarokba. A Volán 7-6 arányban győzött.

Másnap ismét örökrangadóra gyülekeztek a szurkolók. Lila-fehér oldalon örömre adhatott okot, hogy a sérüléséből felépült Vedres Mátyás visszatért a kapuba, Bálint Attila viszont még mindig az eltiltását töltötte, így nem léphetett jégre.

Újpest: Vedres Mátyás – Böle Dezső, Schilling Győző – Menyhárt Gáspár, Bodor Zsigmond, Szigetvári János – Szeles Dezső, Tímár József – Galambos Béla, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Kovács Csaba, Flóra Péter – Pék György, Buzás György, Buzás Gábor – Eperjesi Miklós (cserekapus)

FTC: Molnár (kapus), Enyedi, Farkas, Földi, Gogolák, Muhr, Krasznai, Hajzer J., Treplán, Hajzer T., Kereszty, Mészöly, Havrán, Póth, Bikár, Deák, Szabó, Kovács (cserekapus)

A két csapat kemény, de sportszerű mérkőzést vívott egymással. A zöld-fehérek az első harmadban kihasználatlanul hagytak egy kettős emberelőnyt, majd a szünet után Flóra Péter szerzett vezetést az Újpestnek a 23. percben. Kereszty néhány másodperccel később már egyenlített is, ahogy Ugrai Iván 36. percben szerzett találatára is gyorsan érkezett Deák válasza. A harmadik harmad elején Póth talált be Vedres hálójába és amikor már szinte mindenki elkönyvelte az FTC sikerét, Buzás György egy remekbe szabott lövéssel az utolsó percben egyenlített.

Újpesti Dózsa – Ferencváros

3-3

(0-0, 2-2, 1-1)

Egy nap szünet következett, majd egy újabb mérkőzés a Bp. Volán ellen. A közlekedésiek ebben a szezonban vitathatatlanul sok borsot törtek a Megyeri útiak orra alá, így nem csoda, hogy Menyhárt Gáspárék nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelembe. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a 2. percben Szigetvári, majd a harmad derekán Bálint is eredményes tudott lenni. Szőllős a 15. percben szépített ugyan, majd Buzás Gábor növelte ismét kettőre az előnyt, amit Gilján megint egyre csökkentett. Szünet után tovább potyogtak a gólok: előbb Menyhárt és Haiden gólváltása, majd Flóra Péter találata ragadtatta tapsra a nézőket. A 26. percben Haiden emberhátrányból is betalált, ami fordulópontot jelentett a mérkőzésen. Az Újpest játéka megbomlott, Vedres és a védelem hibát hibára halmozott, a Volán pedig élt a lehetőséggel és kétgólos előnyt szerzett magának. Az utolsó harmadban már Eperjesi Miklós állt a kapuban és bár a lila-fehérek mindent megtettek egyenlítésért, Menyhárt 54. percben lőtt gólja ehhez nem volt elég. A Bp. Volán ismét 7-6-ra nyert az Újpest ellen.

Buzás György veszi be Balogh János kapuját az első Dunaújvárosban rendezett bajnoki meccsen.

A januárba még két mérkőzés belefért, mindkettőt a BVSC ellen játszotta le a csapat. Az elsőt, ami meglehetősen gyenge iramúra sikeredett, 28-án rendezték meg Dunaújvárosban. Az Újpest eredményességére így sem lehetett panasz, hiszen az első harmadban öt gólt is lőttek a fiúk, miközben egyet sem kaptak. A végül 9-3 arányban megnyert meccsen Ugrai és Pék 2-2, Szigetvári, Menyhárt, Buzás György, Buzás Gábor és Bálint 1-1 találatot szerzett. 31-én a Kisstadion volt a helyszín. Az iram ezúttal már intenzívebb volt, a tartalékosan felálló vasutasok is jobb formát mutattak. A csapatok a második harmad végéig fej-fej mellett haladtak, ám ekkor az Újpest két gyors találattal elhúzott. A záró játékrészben már csak a lilák tudtak eredményesek lenni, így Menyhárt és Buzás György 2-2, illetve Pék és Ugrai 1-1 góljával végül 6-2 arányban nyerték a meccset.

Február 2-án újabb FTC-Újpest összecsapás következett, amire a tudósítások szerint mindössze nagyjából 1500 szurkoló váltott jegyet. Az álmos iramban kezdődő és két harmadon át alacsony színvonalat hozó mérkőzésen Menyhárt révén a lila-fehérek szereztek vezetést, ám ezt követően a rivális négy gólt is ütött és féltávnál már 4-1-re vezetett. Galambos szépítő találatát követően újabb három zöld-fehér gól esett. A 7-3-as végeredményt Pék állította be az 54. percben. A lefújás előtt Ugrai és Deák „nézeteltérése” okozott még némi izgalmat.

A bajnokságból még két Ferencváros és egy Bp. Volán elleni mérkőzés volt hátra, ám ezt megelőzően, 1974. február 11-én kezdetét vette a harmadik alkalommal kiírt Képes Sport Kupa. A nyolc csapatos nemzetközi mezőnyt két négyes csoportra osztották. Az Újpest az A jelű kvartettbe került a csehszlovák VS Kosice, a romániai Agronomia Cluj és a BVSC társaságában. A másik ágon a szintén csehszlovák VZKG Vitkovice, a bolgár Academic Sofia, az FTC és a Bp. Volán küzdöttek a legjobb négy közé jutásért.

Bodor és Menyhárt (17) okoz zűrzavart a kolozsvári kapu előtt.

A lila-fehérek elsőként a Kassaiakkal csaptak össze, akikkel kifejezetten színvonalas mérkőzést vívtak, amelyen gyakran csattant fel vastaps a nézőtérről. A 14-7 arányú csehszlovák győzelmet hozó mérkőzésen Bálint 3, Pék 2, Buzás Gábor és Galambos 1-1 alkalommal volt eredményes. Másnap a vasutasok ellen kellett jégre lépniük a fiúknak. Két harmad után a lilák 5-3 arányban vezettek, ám az utolsó húsz percben a BVSC egyenlített, így az 58. percben 6-6 volt az állás. Ekkor a lengyel játékvezető Zsitva Bélát gáncsolásért kiállította, a reklamáló Tamás pedig 10 perces fegyelmit kapott, majd a spori újabb 2 perces technikai büntetést osztott ki, mivel Koutny Lajos edző késlekedett a cserével. Az Újpest élt a duplafór jelentette előnnyel és két másodperccel a meccs vége előtt megszerezte a győztes találatot. Miután a kezdésnél Palla Antalt végleges, Szőllős pedig 10 perces fegyelmit kapott, Koutny edzőnél is elpattant a cérna és sajnálatos módon megütötte a Messinger Gábor játékvezetőt. A 7-6 arányú győzelem lila-fehér góljait Menyhárt (3), Pék, Fodor, Szigetvári és Bodor szerezték. Másnap, az utolsó csoportmeccsen Boróczi Gábor tanítványai kiváló játékkal, Galambos 2, valamint Fodor, Bálint, Pék és Szigetvári találatával 6-1-re verték a kolozsváriakat, így a csoport második helyén végeztek és készülhettek a felsőház küzdelmeire.

Február 15-én 2000 szurkoló előtt csapott össze az Újpest és a Ferencváros.

Újpest: Vedres Mátyás – Szeles Dezső, Galambos Béla – Bálint Attila, Bodor Zsigmond, Menyhárt Gáspár – Böle Dezső, Palotás József – Szigetvári János, Fodor Árpád, Ugrai Iván – Kovács Csaba, Flóra Péter – Pék György, Buzás Gábor, Buzás György – Tímár József, Schilling Győző

FTC: Kovács (kapus), Krasznai, Hajzer J., Földi, Gogolák, Muhr, Kereszty, Mészöly, Havrán, Deák, Bikár, Póth, Schilling P., Hajzer T., Farkas, Treplán, Enyedi

A zöld-fehérek remekül kezdték a mérkőzést és a 3. percben már 2-0 arányban vezettek, ám az Újpest fokozatosan belelendült a játékba. A harmad végén már 3-2-es lila-fehér vezetést mutatott a Kisstadion eredményjelző táblája. Vedres nagyszerű formát mutatott és bár a második húsz percben még egyszer kapitulálni volt kénytelen, a góllal csak szépíteni tudtak Jakabházy tanítványai. A záró játékrészben pedig már nem esett gól. Az újpesti találatokat Szigetvári (2), Bálint és Buzás Gábor szerezték.

Újpesti Dózsa – Ferencváros

4-3

(3-2, 1-1, 0-0)

A záró napon az Újpest a VZKG Vitkovice együttesével találkozott és bár a meccs feléig remekül tartotta magát a csapat – csupán 2-0-ra vezettek a csehszlovákok -, ezt követően elfáradt a Boróczi-alakulat és végül 11-0 arányú vereséget szenvedett. Mivel a másik összecsapáson a zöld-fehéreknek sem termett babér a VSZ Kosice ellen, az Újpest állhatott fel dobogó harmadik fokára.

A Képes Sport Kupa felsőházának végeredménye:

Vedres Mátyás az idény végén bejelentette visszavonulását

Február 18-án folytatódott a bajnokság, amelyből még három mérkőzés volt hátra. Az első kettőt mindjárt a zöld-fehérek ellen kellett lejátszani, méghozzá egymást követő napokon. Sajnos az összecsapásoknak a presztízsen kívül már semmi tétjük nem volt, hiszen a lila-fehérek se előrébb, se hátrébb nem kerülhettek a második helyről. Ettől függetlenül 18-án jó iramú meccset láthatott az örökrangadóra kilátogató mintegy 1000 szurkoló. A mérkőzés felénél még a lila-fehérek vezettek (1-2), ám a második harmad utolsó tíz percében a rivális fordított és kétgólos előnnyel kezdte az utolsó játékrészt. A végeredmény 6-3 lett oda, az Újpest találatait Galambos, Bálint és Flóra jegyezték, Vedres Mátyás pedig ismét bordatörést szenvedett.

Másnap Dunaújvárosban került sor a december 9-én lejátszott és később megóvott mérkőzés újrajátszására. Mindkét együttes meglehetősen foghíjas összeállításban lépett jégre, ráadásul a IX. kerületiek már az első másodpercekben betaláltak Eperjesi kapujába. A 15-16. percre minden kérdés lezárult: a zöld-fehérek szűk 90 másodperc alatt négy gólt szereztek, így 6-0-ás előnnyel vonulhattak az öltözőbe. Az utolsó két harmad már kiegyenlített játékot hozott. A 8-3-as végeredményből Szigetvári, Fodor és Buzás György 1-1 góllal vette ki a részét.

Menyhárt Gáspár és Szeles Dezső üldözik az ellenfél támadóját. A háttérben Böle Dezső figyeli az eseményeket.

A mérkőzést követően a válogatott a VB felkészülés jegyében Bukarestbe utazott, ahol 6-2 arányú vereséget szenvedett Romániától. A két magyar találat egyikét Menyhárt Gáspár jegyezte.

Február 24-én került sor a bajnokság utolsó mérkőzésére. Az ellenfél az a Bp. Volán volt, amely meglehetősen sok borsot tört az újpesti fiúk orra alá. A csapatot fűtötte a visszavágás vágya, így kemény és nagy iramú összecsapást láthattak a szurkolók. Németh György góljával az ellenfél szerezte meg a vezetést, de Buzás Gábor a 7. percben egyenlített. A meccs derekán ismét a közlekedésiek szereztek gólt, de nem sokáig vezettek, mert alig egy perccel később Menyhárt is bevette Kovalcsik kapuját. A 38. percben Ugrai szerzett vezetést az Újpestnek, Klink azonban még a szünet előtt egyenlített (3-3). A záró játékrész derekán Pápai révén ismét a Volán vezetett, Galambos azonban az 54. percben egalizált, majd két perccel később Böle Dezső belőtte a győztes találatot. A meccs végén Gilján és Kovács Csaba különpárbaja borzolta fel a kedélyeket.

Újpesti Dózsa – Bp. Volán

5-4

(1-1, 2-2, 2-1)

A bajnokság végeredménye:

A magyar jégkorong válogatott 1974. március 5-én reggel utazott el a franciaországi világbajnokságra. A keretben Vedres Mátyás, Szeles Dezső, Flóra Péter, Bálint Attila, Menyhárt Gáspár, Pék György, Buzás György és Gábor képviselte a lila-fehér színeket. A csapat az Ausztrália elleni 11-2-es győzelemmel rajtolt, majd 2-2-es döntetlent játszott a kínaiakkal. A Svájc elleni 2-1-es diadalt követően Bulgária ellen 5-5 lett a végeredmény, majd 6-4 arányban kikaptunk a házigazda franciáktól. Az utolsó két találkozón 10-2-re vertük a Koreai NDK csapatát, majd 4-4-es döntetlen következett az olaszok ellen. A válogatott végül Svájc, Olaszország és Bulgária mögött a negyedik helyen zárta a csoportot, Franciaországot, Kínát, Ausztráliát és Észak-Koreát megelőzve.

A bajnoki és MNK ezüstérmes együttes kerete:

Kapusok: Eperjesi Miklós, Szadovszky Gábor, Vedres Mátyás

Hátvédek: Böle Dezső, Flóra Péter, Kovács Csaba, Palotás József, Schilling Győző, Szeles Dezső, Tímár József

Csatárok: Bálint Attila, Bodor Zsigmond, Buzás Gábor, Buzás György, Fodor Árpád, Galambos Béla, Menyhárt Gáspár, Pék György, Szigetvári János, Ugrai Iván

ErSzob

Kövess Minket a Facebookon is! Újpesti Jégkorong Történelem