1970 – 1971 – Búcsú a bajnoki címtől, MNK vigasszal

Szinte még véget sem ért az előző jeges szezon, amikor a Budapesti Vörös Meteor Sport Klub vezetése bejelentette, hogy megszünteti a jégkorong szakosztályt. Ezzel a II. világháború utáni hazai hokiélet egyik jelentős bástyája omlott össze, mely fennállása során négy bajnoki címet (1952, 1957, 1959 és 1963) szerzett. A szomorú eseményt szerencsére ellensúlyozta egy másik, július 25-én nyilvánosságra hozott hír, mely szerint a KSI teljes végzős évfolyamának átvételével megalakult a Budapesti Volán SC jégkorong szakosztálya. Az új együttes csapatkapitánya egy bizonyos Ocskay Gábor lett és a közlekedésiek jövőképében egy saját műjégpálya is szerepelt, melynek felépítésére két-három év múlva szerettek volna sort keríteni Rákoscsabán. Habár ez utóbbi ígéret sosem valósult meg, legalább a bajnokságban induló csapatok létszáma sem csökkent, továbbra is hat alakulattal számolhatott a szövetség szakbizottsága (Újpesti Dózsa, FTC, BVSC, BKV Előre, Bp. Építők és Bp. Volán).

Újpesten, a bajnoki címvédőnél természetesen már javában zajlott a felkészülés. Július 6-án kiderült, hogy a Bajnokcsapatok Európa Kupájába tizennégy együttes nevezett, természetesen a lila-fehérekkel együtt. A hónap végén az első kör sorsolását is megtartották: Fortuna istenasszony jóvoltából Boróczi Gábor tanítványainak a dán Kjøbenhavns Skøjteløberforening (Koppenhágai Korcsolyázó Klub – KSF) csapata jutott ellenfélként. Mivel nagy valószínűséggel tudható volt, hogy Magyarországon a meccsek lejátszására kijelölt október közepi időpontban még sehol nem lesz játékra alkalmas jég, az Újpest kénytelen-kelletlen lemondott a pályaválasztói jogról és vállalta, hogy mindkét összecsapást a dán fővárosban játsszák le. Ám ez még ekkor a jövő zenéje volt.

Úton az Újpest. Hajek Péter és Ugrai Iván mögött Szeles Dezső és Szigetvári János. Tőle balra Kézeli Pál, jobbra Bodor Zsigmond és Zsitva Viktor. Takarásban Palotás József. Háttal Galambos Béla.

A csapat, melynek keretében nem sok változás történt – Borbély Vidor abbahagyta a jégkorongot, a megszűnt Meteortól pedig a kapus Puskás György, alias “Gyufa” érkezett – augusztus 15-19. között Pozsonyban edzőtáborozott, ahonnan a nyugat-németországi Oberstdorfba utazott, hogy augusztus 23-ig három edzőmérkőzést is játszon, méghozzá remek ellenfelek ellen. Elsőként a másodosztályú (Oberliga) garmisch-partenkircheni SC Riessersee csapatával mérték össze az erejüket Vedresék és a 3-3-as döntetlen kifejezetten jó rajtnak számított. Ezt követte az akkor még az élvonalban, azaz a Budesligában szereplő vendéglátók, vagyis EC Oberstdorf elleni meccs, ami 3-2-es lila-fehér győzelemmel ért véget. A túra zárását a nyugat-német hoki élvonalát képviselő EV Füssen elleni összecsapás jelentette, amit 16-6-ra a bajor csúcsalakulat nyert meg. Az ellenfél játékerejét talán jól érzékelteti, ha rögzítjük: az 1969-1970. évi BEK szezonban ők is a második körig jutottak, ahol a svájci La Chaux-de-Fonds állította meg őket elképesztően szoros, 3-2-es összesítéssel.

Visits: 18