1953 – 1955 – Új szakosztály születik

Az Újpesti Torna Egylet jégkorong szakosztálya hivatalosan 1955-ben alakult meg. A klub ebben az időben éppen Budapesti Dózsa Sport Egyesület (Budapesti Dózsa SE) néven szerepelt, egyenes következményeként annak, hogy a kommunista államvezetés 1950-ben a Belügyminisztérium égisze alatt összevonta az UTE és a Budapesti Rendőr Egylet (BRE) sportköreit. A lila-fehér szín szerencsére megmaradt, de az újpestieknek nem volt választásuk, bele kellett nyugodniuk a történelmi név megváltoztatásába. E téren egyébként szinte követhetetlen kavalkád jellemezte a sportot, az ősi rivális Ferencváros előbb ÉDOSz, majd Budapesti Kinizsi, az MTK Budapesti Textiles SE, Budapesti Bástya SE, végül pedig Budapesti Vörös Lobogó SE néven volt kénytelen tovább létezni. A többi egzotikus és hosszabb-rövidebb ideig fennálló sportkörről már ne is beszéljünk.

A hazai jégkorong élet helyzetét azonban nem csak a gyakori névváltozások nehezítették meg. A sportág egyáltalán nem tartozott a fennálló rezsim kedvencei közé, így nem csoda, hogy a II. világháborút követő pezsgés (1945-46-ban például két csoportra osztva 5-5 csapat indult a bajnokságban) szép lassan kifulladt és bár az 1952-53-as idényben még 9 egyesület versengett a helyezésekért, a következőben már csak 7, 1954-55-ben pedig hat sportkör nevezett. Ebből a szempontból vizsgálva az eseményeket, nem csekély elhivatottság és játékszeretet kellett ahhoz, hogy valaki egy új jégkorong szakosztály felállításáért lobbizzon.

         Kecskés József

A Bp. Dózsánál társadalmi munkában dolgozó Kecskés József rendőr őrnagy éppen ezt tette. Hatalmas jégkorong rajongó volt, aki szülővárosában, Szolnokon szerette meg ezt szép, férfiasan kemény sportot, és aki minden összeköttetését felhasználta, hogy végre megszülethessen dédelgetett álma: az újpesti jégkorong szakosztály.

Hogy pontosan mikor és hogyan fogant meg fejében az ötlet, azt ma már nehéz rekonstruálni. Saját elmondása szerint egy csehszlovákiai utazás közben megpillantott jelenet, közelebbről a parkolójukhoz közeli jégpályán korongozó fiatalok látványa adta a végső lökést. Akárhogy is volt, 1954-1955-ben, elnyerve a Bp. Dózsa SE és a Belügyminisztérium döntéshozóinak jóváhagyását, nekiláthatott az érdemi szervezésnek.

Kihasználva a hazai jégkorong életben meglévő kapcsolatrendszerét, a mindig és minden korban döntő személyes ismeretségeket, végül sikerült megnyernie az ügynek néhány “nagy öreget”, akikkel megkezdhette a szakosztály felállítását. Először a köztudottan újpesti kötődésű és érzelmű korongosokat környékezte meg: Ádám Andrást, Bán Józsefet és Rancz Sándort, akik ekkoriban, más választás híján a Bp. Kinizsi csapatában kergették a pakkot. Az ő támogatásuk nyitotta meg az utat a többi, pályafutása vége felé közeledő nagyágyú felé. Hogy pontosan kik is voltak ők? Dr. Hircsák István kapus, aki ekkoriban a Bp. Postás hálóját védte; Molnár Tibor csatár, ő szintén a Postás csapatát erősítette; Újfalussy Róbert hátvéd, aki a Vörös Meteorban játszott; Futó Károly hátvéd a Kinizsiből és Szamosi Ferenc csatár, aki Hircsákkal és Bánnal együtt valódi legendának számított és aki ekkoriban szintén a Postásban kergette a pakkot.

Adott volt nyolc nagyszerű, tapasztalt játékos, aki vállalta, hogy játékával és pályán kívüli munkájával egyaránt segíti az új szakosztály létrejöttét. Hircsák, Molnár, Újfalussy, Bán és Futó, a korabeli igazolási szabályoknak megfelelően ki is hagyták a soron következő 1954-55-ös szezont, hogy 1955 őszén lila-fehér mezben korcsolyázhassanak majd jégre. Hircsák és Újfalussy a Postás illetve a VM edzőiként dolgoztak, Bán játékvezetőként működött a közbülső időben. Szamosi, akire edzőként számítottak a lila-fehérek, továbbra is játszott a Postásban.

Az 1954-55-ös bajnoki idény végével kezdetét vehette a játékoskeret kialakítása. Erre annál is inkább szükség volt, mert a Budapesti Postás bejelentette, hogy nem kíván indulni a következő bajnokságban. Így még nagyobb lett az igény az újpestiek nevezésére. Ennek érdekében a jégkorong szövetség és a sportkörök megállapodtak abban, hogy játékosok átadásával segítik a IV. kerületiek megalakulását. Az így kiválasztásra került jégkorongozók az idény kihagyása nélkül folytathatták pályafutásukat az újonnan megszületett szakosztályban. Lássuk, hogy a tranzakciókat követően miképpen nézett ki a csapat:

kapusok: Dr. Hircsák István (Bp. Postás), Kemenes (Bp. Postás)

hátvédek: Rancz Sándor (Bp. Kinizsi), Fodor István (Bp. Építők), Haléczius János (Bp. Kinizsi), Futó (Finkenczeller) Imre (Bp. Kinizsi), Újfalussy Róbert (Bp. Vörös Meteor)

csatárok: Bán József (Bp. Kinizsi), Molnár Tibor Dezső (Bp. Postás), Ádám András (Bp. Kinizsi), Kvetán József (Győri Vasas ETO), May András (Bp. Szikra), Szandelszky József (Bp. Kinizsi), Katona Zoltán (Győri Vasas ETO), Zima János (Bp. Postás)

Edző: Szamosi Ferenc

Szusza Ferenc lett a hokisok első intézője

A szakosztály vezetője értelemszerűen Kecskés József lett. Az elnökségben helyet kapott Bukovi Márton, a futballisták akkori szakvezetője, míg a csapat intéző tisztét egy valódi újpesti ikon, a mindenki által szeretett és tisztelt Szusza Ferenc töltötte be.

A csapat 1955 decemberére készen állt, hogy belevesse magát a kezdődő szezonba. December 3-án az OTSB (Országos Testnevelési és Sportbizottság) engedélye is megérkezett, így az utolsó akadály is elhárult az indulás elől. Erről a Népsport a következőképpen számolt be másnapi számában:

“Megalakult a Bp. Dózsa jégkorong-szakosztálya

A magyar jégkorong sport jelentősen megerősödött: az OTSB jóváhagyásával hivatalosan megalakult a Bp. Dózsa jégkorong-szakosztálya. Ezzel új, életerős csapat gazdagítja a bajnoki mezőnyt. A lila-fehérek a többi, már meglévő szakosztály játékosaiból építették fel csapatukat és természetesen elindulnak mind a Béke Kupában, mind a bajnokságban. A magyar jégkorong sport népes tábora őszinte örömmel és szeretettel üdvözli az új szakosztályt, amely minden bizonnyal jelentős mértékben járul majd hozzá ennek a népszerű sportágnak a fejlesztéséhez.”

A Budapesti Dózsa SE címere

Megkezdődött a történet, amely mindannyiunk örömére, a mai napig tart és amely reményeink szerint soha nem is fog véget érni…

ErSzob

Kövess Minket a Facebookon is! Újpesti Jégkorong Történelem